default logo
 

Изложба "Избери своя с/цвят Изкуството - пътуване в неизвестна посока"

Публикувана на 05-06-2023

На 25 април 2023 г. в галерия „Техне“, БИЦ, беше открита изложбата „Избери своя с/цвят“. Автор на картините е гл. ас. д-р Теодора Пешева от катедра „Инженерен дизайн“, МФ. В експозицията бяха представени 39 произведения, изпълнени с различни техники.

Авторката е с класическо художествено образование, което е основа на магистратурата й по дизайн и защитена докторска степен по Дизайн и ергономия. Завършва НУИИ „Акад. Илия Петров“ със специалност графика, а след това бакалавърска и магистърска степен по изящна графика в НХА - София.

Теодора има множество участия в международни и национални изложби и международни пленери, както и няколко награди от различни артистични форума. Нейни картини са собственост на колекционери не само в Европа, но и в страни като Нова Зеландия, Австралия и Мексико. Представената изложба е 4-та й самостоятелна изложба.

Признава, че предпочита изкуството за нея да не е работа, въпреки професионалната си квалификация в областта. За художничката то „остава пътуване в неизвестна посока“ и сега, поглеждайки през призмата на науката, то формира различна, нова и интригуваща гледна точка.

Закачката в заглавието е свързана с разнообразието на колорита и нюансите цветове, в които зрителят се потапя в имагинерен свят на разнообразие от сюжети и техники, които заживяват в зрителското възприятие. В изложените творби могат да бъдат видени живописни техники като акварел, масло, акрил, маслен пастел, а по отношение на графичните листове е представено разнообразие от техники като суха игла, офорт, акватинта, мек лак и други. Сюжетите са разнообразни - от мечтателни пространства, през пейзажи, цветя, женски фигури и звездни нощи, до научна илюстрация. Бяха представени и част от картините от миналогодишната самостоятелна изложба на авторката, провела се в гр. Аргостоли, о-в Кефалония, Гърция. Теодора Пешева определи изложбата като ретроспективна поради разнообразието от сюжети и техники и признава, че идеята за нея е била спонтанна и подготвена за период от три седмици. Естествено публиката може да се наслади и на няколко съвсем нови платна, направени специално за събитието. На откриването присъстваха гости и приятели, официални лица, представители на ръководството на Машиностроителен факултет, като приветствие и пожелания за бъдещи творчески успехи отправи и лично ректорът на ТУ – София, проф. дн инж. Иван Кралов.

Художничката дари на галерия "Техне" свой акварелен етюд, като със своя жест постави началото на фонд към художественото пространство на ТУ. Екипът, поддържащ галерията, изказва своята голяма благодарност на Теди и й пожелава още много успешни артистични инициативи, лични и професионални успехи!

Източник: Технически авангард