default logo
 

Проект MIRACle (Mechatronics, Innovation, Robotics, Automation, Clean technologies)

Публикувана на 12-04-2023

Проект MIRACle (Mechatronics, Innovation, Robotics, Automation, Clean technologies) Създаване на единна инфраструктура за високотехнологични иновативни научни изследвания

Отчитане на резултатите и перспективите за развитие, доставеното оборудване и планираните научни резултати бе тема на работен семинар (27.02.) по проект „Изграждане и развитие на център за компетентност по Мехатроника и чисти технологии“. Екипите от трите лаборатории на ТУ, МТФ, които работят по проекта: "Мехатронни системи за дискретни производстнени процеси", докладва доц. д-р Ренета Димитрова; Интелитентни мехатронни решения в областта на текстила и облеклото, докладва проф д.н. Радостина Ангелова, ръководител на лабораторията и лаборатория "Метрологично одигуряване интелигентни сензори, уреди и системи за измерване и контрол на качеството", докладва най-младият член на научния колектив доц. Християна Николова, направиха презентации по изпълнение на зададените показатели (материална база, обучение, изследователска дейност, подготовка на млади специалисти), които почти 95% са изпълнени.

Организаторите, участниците и гостите на семинара бяха приветствани от ректора проф. Кралов, който пожела успешно изпълнение на проекта. Техническият университет задава стандартите във висшето техническо образование и научните изследвания в страната и тук е стественото е мястото, където се случват много от знаковите проекти в нашата страна, подчерта той. Гордея се с това, че участваме в 3 центъра за върхови постижения и в два центъра за компетентност, които обхващат цялата експертиза, която имаме в Университета, и с радост ще отбележим, че въпреки закъснението на старта на този проект, всичките индикатори вече са изпълнени от наша страна, за което искам да благодаря на екипите, които работят. Има и синергия, която днес всичките виждаме тук от различните институции. Те работят с младите хора, затова да можем утре да правим реален трансфер на знание, на технологии от академията, висшето образование и наука към обществото, към регионите, към индустрията и към бизнеса. Още по-важно за мен е, че в проекта участват и млади хора, което доказва, че сме на прав път и че всъщност ще има устойчивост в изпълнението на проекта.

Източник: Технически авангард